ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΜΗΝΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΑΠΡΙΛΙΟΥ






 


 

 

 

 

 

 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ - ΜΗΝ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ Ι.Μ.ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - TA ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)

.................................................ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑ (1/4)
«Εγώ αδελφέ, έχω πατρίδα την Αίγυπτο. Ενώ ακόμα ζούσαν οι γονείς μου κι εγώ ήμουν δώδεκα χρονών, τους άφησα και πήγα στην Αλεξάνδρεια. Εκεί πολύ νωρίς παρασύρθηκα σε πράξεις αμαρτωλές και διάφθειρα την παρθενία μου, επειδή επιδόθηκα στο πάθος της πορνείας. Επί δεκαεφτά χρόνια, συγχώρησέ με, υπήρξα άσωτη δημόσια και έγινα πειρασμός για τους ανθρώπους.>>
«Αββά Ζωσιμά, συγχώρησέ με για τον Κύριο Ιησού Χριστό. Δεν μπορώ να γυρίσω και να σε δω στο πρόσωπο, γιατί είμαι γυναίκα, γυμνή. Αλλά αν θέλεις να δώσεις ευχή σε αμαρτωλή γυναίκα, ρίξε το ράσο που φοράς για να σκεπάσω το σώμα μου και να στραφώ προς εσένα για να πάρω τις ευχές σου»
«Πέρασα 17 χρόνια σ' αυτή την έρημο παλεύοντας εναντίον των παραλόγων επιθυμιών μου >>
«Πίστεψέ, άνθρωπέ μου, ότι δεν είδα άλλον άνθρωπό από τότε που πέρασα τον Ιορδάνη, εκτός από το δικό σου πρόσωπο, αλλά ούτε κανένα θηρίο η ζώο από τότε που κατοίκησα σ' αυτήν την έρημο.>>
Έζησε άλλα 30 χρόνια, (συνολικά 47 στην έρημο) αλλά τώρα Θεωμένη με διορατικό χάρισμα και αγγελική ζωή!
<<Βλέπει αυτήν να κάμει το σημείο του Σταυρού (αν και ήταν νύκτα, όμως έφεγγε, γιατί ήταν πανσέληνος) και αφού περπάτησε πάνω στο νερό, στον Ιορδάνη, ήλθε κοντά του... να κοινωνήσει!>>
<<Η Οσία κοιμήθηκε την ίδια ημέρα που κοινώνησε, αφού είχε διασχίσει σε μία ώρα απόσταση την οποία διήνυσε το επόμενο έτος ο Αββάς Ζωσιμάς σε είκοσι ημέρες!. >>
Ο βίος της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, δείχνει πως μία πόρνη μπορεί να γίνει κατά Χάριν θεός, πως ο άνθρωπος μπορεί να γίνει άγγελος εν σώματι και πως η κατά Χριστόν ελπίδα μπορεί να αντικαταστήσει την υπό του διαβόλου προερχόμενη απόγνωση.
Η Εκκλησία μας την θεωρεί πρότυπο μετανοίας και την τιμά επίσης την Ε' Κυριακή των νηστειών στη Σαρακοστή, για παραδειγματισμό.

...............................................ΟΣΙΟΣ ΙΩΣΗΦ ο υμνογράφος (3/4)
Γεννήθηκε στη Σικελία (816). Ο Όσιος Ιωσήφ παρακαλούσε με δάκρυα και στεναγμούς τον Απόστολο Βαρθολομαίο να τον βοηθήσει στην σύνθεση ύμνων. Και, πράγματι, πέτυχε εκείνο που ποθούσε η ψυχή του. Είδε σε οπτασία έναν άνδρα με εμφάνιση Αποστόλου, που προκαλούσε το δέος και ο οποίος πήρε από την Αγία Τράπεζα το ιερό Ευαγγέλιο, του το έβαλε πάνω στο στήθος και τον ευλόγησε. Τούτο υπήρξε και η απαρχή του θείου χαρίσματος που ο Όσιος επιθυμούσε.
Ο κύριος όγκος του υμνογραφικού έργου του Οσίου συνίσταται σε Κανόνες, που αφθονούν στα έντυπα βιβλία και τα χειρόγραφα. Η συμβολή του Οσίου Ιωσήφ στην υμνογραφική ολοκλήρωση της Οκτωήχου είναι καθοριστική, δεδομένο ότι κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, η οποία κοινώς λέγεται «Παρακλητική»
Ιδιαίτερα βέβαια συγκινεί ο Κανών στον Ακάθιστο Ύμνο, στον οποίο ακολουθεί Ειρμούς του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και υμνεί την Θεοτόκο με ατελείωτη σειρά επιθέτων και εικόνων, ως άφλεκτη βάτο, νεφέλη ολόφωτη, ρόδο αμάραντο, μήλο εύοσμο, περιστερά και τα παρόμοια.

....................................ΟΣΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ Μονής Σακκουδίωνος (4/4)
Γνωστός για την αυστηρότητα της ζωής του και καθηγητής του ασκητισμού όσιος Πλάτων, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 732 από γονείς ευγενείς και πλούσιους, του Στεργίου και της Ευφημίας. Απελευθέρωσε τους δούλους του, μοίρασε τη περιουσία του και αποσύρθηκε στα μέρη της Προύσας, όπου σε ιδιόκτητο κτήμα του έκτισε τη λεγόμενη Μονή του Σακκουδίωνος, της οποίας έγινε και ηγούμενος. Υπήρξε ο εμπνευστής της μεταρρύθμισης του μοναχικού βίου, αναγκαία μετά τη ταραχή της εικονομαχίας. Αφιέρωνε χρόνο για την καλλιγραφική αντιγραφή των πατερικών έργων. Πήρε ενεργό μέρος κατά της εικονομαχίας και υπέστη μαζί με τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ, συνεχείς εξορίες και κακουχίες μέχρι πού πέθανε στις 4 Απριλίου του 814.
......................................ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ & ΑΓΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ (5/4)
Στην Αλεξάνδρεια επί Διοκλητιανού, συνελήφθη η Θεοδώρα από τον έπαρχο Ευστράτιο και επειδή παρέμενε Χριστιανή, αυτός, για να εκδικηθεί τη σεμνή παρθένο, την έκλεισε σε πορνείο για να σπιλωθεί το σώμα της. Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό ένας επίσημος της Αλεξάνδρειας, ο Δίδυμος, αποφάσισε να ριψοκινδυνεύσει, για ν' απαλλάξει τη Θεοδώρα από ενδεχόμενο αίσχος. Ντύθηκε λοιπόν τη στολή του, πήγε στο πορνείο και ζήτησε να δει ιδιαίτερα τη Θεοδώρα. Επωφελούμενος το σκοτάδι, έντυσε τη Θεοδώρα με τη στολή του και έτσι διευκόλυνε τη φυγή της. Αποκεφάλισαν τον Δίδυμο και έρριξαν τη Θεοδώρα στη φωτιά.
ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ της Θεσσαλονίκης (5/4)
και το Μοναστήρι όπου το άφθαρτο σκήνωμά της.
ΑΓΙΟΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ Πατριάρχης Κων/πόλεως (6/4)
.........................................ΟΣΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ της Καλύμνου (7/4)
Ο Όσιος Σάββας ο Νέος, κατά κόσμο Βασίλειος, γεννήθηκε το έτος 1862 μ.Χ. στην Ηρακλείτσα της περιφέρειας Αβδίμ της Ανατολικής Θράκης από πτωχούς και απλοϊκούς γονείς, τον Κωνσταντίνο και τη Σμαραγδή. Ο Βασίλειος μεγάλωσε έχοντας βαθιά πίστη και μεγάλη ευσέβεια και προσπαθώντας να μιμηθεί την άσκηση των Αγίων της Εκκλησίας μας.
Όταν ο επιθανάτιος ρόγχος τον κατέλαβε, ξαφνικά λαμβάνει δυνάμεις, ενώνει τα μικρά ευλογημένα χέρια του και χειροκροτεί επανειλημμένα, ενώ από τα χείλη του εξέρχονται οι τελευταίες ιερές φράσεις: «Ο Κύριος, ο Κύριος, ο Κύριος». Kαι παρέδωσε την αγιασμένη ψυχή του.
Αξιώθηκε της ευωδίας του σώματός του εν ζωή, καθώς και το πέρασμά του ήταν ευώδες, ευωδία η οποία θα εξέλθει και από το μνήμα του μετά την εκταφή του. Χρήματα δεν κρατούσε ποτέ, η ζωή του ήταν μια συνεχής κατάσταση αγίας υπακοής.
Εορτάζεται επισήμως την Ε' Κυριακή των νηστειών, πανηγυρικά.
ΟΣΙΟΣ ΚΕΛΕΣΤΙΝΟΣ Πάπας Ρώμης (8/4)
ΝΕΟΦΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΡΑΦΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΕΙΡΗΝΗΣ (9/4)
Πληροφορίες για την ύπαρξη των Αγίων ιστορούνται με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το έτος 1959 μ.Χ. Από μία ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη. Ο τάφος και το λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960. Εορτάζονται και την Τρίτη ημέρα τού Πάσχα, της Διακαινησίμου.
EΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε' (10/4)

Τρείς φορές εξορίσθηκε ως πατριάρχης και κατόπιν τον κρέμασαν. Καταδίκασε την Ελληνική επανάσταση για να γλυτώσει το Ελληνικό στοιχείο της Πόλης. Ενώ του πρότειναν να φύγει, εκείνος προφητικά είπε ότι ο θάνατός του θα ενισχύσει την επανάσαση των Ρωμηών. Οι λάτρεις του διαφωτισμού τον κατηγορούν, εύλογα γιατί ήταν κατά του διαφωτισμού και πρώτος πού χάρηκε για τον απαγχονισμό του ήταν ο Κοραής!

Γιατί αφόρισε την Επανάσταση;
AΓΙΟΣ ΑΝΤΙΠΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ (11/4)
ΑΓΙΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗ ΕΙΡΗΝΗ & ΧΙΟΝΙΑ (16/4)
ΠΑΠΑΣ ΡΩΜΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ (17/4)
ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (17/4)
Η σημαντική συνάντησή του με το μοναχό της Μονής Διονυσίου άγιο Νικόδημο στο Άγιον Όρος, που του παρέδωσε χειρόγραφο τη «Φιλοκαλία» για να διορθώσει τα σφάλματα που υπήρχαν, να ετοιμάσει πρόλογο και σύντομους βίους των αγίων συγγραφέων του έργου. Το περιεχόμενο της « Φιλοκαλίας» το αντέγραψε από χειρόγραφα αγιορειτικών βιβλιοθηκών. Η «Φιλοκαλία» εκδόθηκε το 1782, αποτέλεσε σταθμό στην ορθόδοξη πνευματική ζωή και δίκαια ο άγιος Μακάριος ονομάσθηκε Γενάρχης του φιλοκαλισμού.
ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (18/4)
Μεταβαίνοντας στο εργαστήριό του είδε να έρχονται κοντά του οι Τούρκοι που τον προέτρεπαν να αλλαξοπιστήσει. Ο Νεομάρτυρας τους απάντησε με τα εξής λόγια: «Μη γένοιτο ποτέ να πάθω τέτοια εγκατάλειψη από τον Θεό, ώστε να αρνηθώ τον Χριστόν μου, αλλά εγώ με τον Χριστό μου ζω και θέλω να ζήσω, και είμαι πρόθυμος να αποθάνω γι’ Αυτόν».
Όσιος Συμεών ηγούμενος Ιεράς μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους ο Μονοχίτων και Ανυπόδητος (19/4) και κτίτωρ της Μονής Φλαμουρίου στο Πήλιο! ΦΩΤΟ
<<Ο φιλότουρκος κοτσαμπάσης του χωριού θέλησε να τον παντρέψει με την κόρη του Τριανταφυλλιά, απειλώντας τον πατέρα του πως, αν δε συναινέσει ο γιος του, θα τον πάρει το παιδομάζωμα. Έτσι με τη βία, μια βραδιά στο σπίτι του, παντρεύει το Συμεών με την κόρη του, με ξένο παπά. Μετά ένα χρόνο, στον πεθερό του, που τον ρωτά, ομολογεί πως δεν είναι δικό του το παιδί και πως δε γνώρισε την Τριανταφυλλιά ως γυναίκα. Αφού κανείς δε τον πίστεψε αποφασίζεται ο δια πυρός θάνατός του. Κι ενώ στην πλατεία ετοιμάστηκε η φωτιά, ο Συμεών ζήτησε για τελευταία φορά να δει τη σύζυγό του μπροστά στον κόσμο. Πλησίασε το γιο του Δημητράκη και το ρώτησε ποιος ήταν ο πατέρας του. Το παιδί παραδόξως μιλώντας έδειξε για πατέρα του τον Αγροφύλακα του χωριού κι έτσι ο Συμεών αθωώθηκε.>> ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!
...........................ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΚΕΩΤΟΥ (20/4)
Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στο χωριό Συκέα ή Συκεών της Αναστασιοπόλεως, πρώτης πόλεως της επαρχίας Αγκυρανών και ήταν υιός της πόρνης Μαρίας και του Κοσμά, αποκρισάριου (ταχυδρόμος) του βασιλέως Ιουστινιανού.
Η εκ πορνείας γέννηση του Οσίου δεν εμπόδισε τον Θεό να τον αναδείξει Αρχιερέα τιμιότατο και να τον πλουτίσει με παράδοξες θεοσημείες και θαυματουργίες.

Μια νύχτα και ενώ ο Όσιος είχε γίνει δωδεκαετής, εμφανίσθηκε σε αυτόν ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και αφού τον ξύπνησε του είπε: «Σήκω, Θεόδωρε, έφθασε ο όρθρος, πάμε να προσευχηθούμε».
ΑΓΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΙ ΙΤΑΛΙΑΣ (21/4)
Θαυμαστό γεγονός υγροποιήσεως του αίματός του!
........................ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (23/4)
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.
Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών και εξοντωτικών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος είχε μεγάλο αξίωμα. Ήτο κόμης και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του
. Στη φυλακή. Βασανιστήρια. Μένει αβλαβής από τροχό, ραβδισμούς, βασανιστήρια και απ' το δηλητήριον. Θαυμασμός από δημίους και στρατιώτες, μέχρι και η γυναίκα του Διοκλητιανού, Αλεξάνδρα, πίστευσε. Όλοι μαρτύρησαν από τον στυγνό διώκτη. Τελικά αποκεφαλίσθηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ
Θαύματα του Αγίου. Θαυματουργές εικόνες στην Ι.Μονή Ζωγράφου. και Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Θαύματα μετά το μαρτύριό του.
Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.
Επίσης προστάτης Άγιος της Γεωργίας και της Αγγλίας.
Πολύ αγαπητός επίσης στους Μουσουλμάνους, όπως φαίνεται από το μεγάλο προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά στη νήσο Πρίγκηπο Τουρκίας.
.........................................ΟΣΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (24/4)
Πατρίδα της είχε τη μεγαλούπολη Ηράκλεια της Θράκης. Οι γονείς της ο Ευνομιανός μαζί με τη γυναίκα του την Ευφημία ικέτευσαν την αθληφόρο μάρτυρα Γλυκερία με θέρμη περισσή, να λύσει τα δεσμά της στείρωσής τους και άκουσαν: «Γιατί μου δημιουργείς κόπους, άνθρωπέ μου, και μου ζητάς αυτό που μόνο ο Θεός μπορεί να σου το δώσει; Όμως, αν στ' αλήθεια δίνεις τον λόγο σου πως θ' αποκτήσετε καρδιά και πνεύμα ταπεινό και πως ποτέ δεν θα καυχιέστε σε βάρος των άλλων, ευχή κάνω να σου δώσει με τις πρεσβείες μου ο μεγαλόδωρος Κύριος το γρηγορώτερο ένα κορίτσι. Αυτό θα το ονομάσεις Ελισάβετ, γιατί θ' αναδειχθεί όμοια στην ψυχή με τη μητέρα του Ιωάννη του προδρόμου και βαπτιστή». Και έτσι έγινε όπως βλέπουμε στο καταπληκτικό βίο της!

.....................ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ (25/4)
Ήταν εξάδελφος του αποστόλου Βαρνάβα και η μητέρα του Μαρία προσέφερε την κατοικία της στους αποστόλους. Εκεί τον συμπάθησε και ο Απόστολος Πέτρος, τον κατήχησε και τον βάπτισε. Τον έλεγαν και Ιωάννη. Μαρτύρησε την 4η Απριλίου, σε ηλικία 57 ετών, ενώ τελούσε την Θ. Λειτουργία στην εορτή του Πάσχα! Γι΄ αυτό μετατέθηκε και η μέρα της μνήμης του να πέφτει μετά το Πάσχα.
Το ιερό λείψανο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, αργότερα μετακομίσθηκε στη Βενετία από Βενετούς ναυτικούς. Η πράξη δικαιολογήθηκε πολύ αργότερα με αναφορά σε κάποια προφητεία που Άγγελος Κυρίου έδωσε στον Απόστολο Μάρκο, σύμφωνα με την οποία το σκήνωμά του θα αναπαυόταν κάποτε στη Βενετία. Η γενικώς αποδεκτή άποψη της ιστορίας αυτής από τους Βενετούς απεικονίσθηκε σε ψηφιδωτά μέσα στη βασιλική του Αγίου Μάρκου. Εκεί ιστορείται το επιχείρημα δύο Βενετών εμπόρων οι οποίοι, με την βοήθεια δύο Ελλήνων μοναχών, αφαίρεσαν το ιερό λείψανο από το προσκύνημά του στην Αλεξάνδρεια, δωροδοκώντας την φρουρά και αντικαθιστώντας το ιερό λείψανο με το σκήνωμα ενός αγνώστου Αγίου. Όταν ανέβασαν το ιερό λείψανο πάνω στο πλοίο, φρόντισαν να το προστατεύσουν από τα ερευνητικά βλέμματα των Αράβων λιμενικών, αλλά και από την ευωδία αγιότητος που ανέδυε, κρύβοντάς το κάτω από τεμαχισμένα χοιρινά κρέατα. Οι Άραβες, ως ευλαβείς Μουσουλμάνοι, ένιωσαν φρίκη στη θέα και τη δυσωδία των χοίρων. Έτσι το πλοίο με τον πολύτιμο θησαυρό αναχώρησε άμεσα.

ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΤΥΡΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΛΑΦΥΡΑΣ (26/4)
......................ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΣΥΜΕΩΝ αδελφόθεος (27/4)
Ο Άγιος Συμεών ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του μνήστορος Ιωσήφ και αδελφός του αδελφοθέου Ιακώβου, που έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Μετά τη δολοφονία του αδελφού του Ιακώβου, επίσκοπος ανέλαβε ο Συμεών.
Αυτοί ήταν ''αδελφοί΄΄ του Κυρίου, ζούσαν μαζί και τον πίστευσαν ως Θεό, μετά την Ανάστασή Του! Τότε έγινε και μαθητής του Κυρίου! Και έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό και ειδικά ο άγιος Συμεών πολυβασανίσθηκε και σταυρώθηκε το 107μΧ σε ηλικία 120 ετων! Να ποιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του Αναστάντος Χριστού!
AΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΙΑΣΩΝΟΣ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ (29/4)
Μεταξύ των άλλων και εκχριστιανιστές της νήσου Κερκύρας.
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΟΚΤΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΘΗΒΩΝ (29/4)
ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (30/4)
ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ (ΜΠΡΙΑΝΤΣΙΑΝΙΝΩΦ) (30/4)
Επίσκοπος Σταυρουπόλεως Ρωσίας.
Στην Ιερά Μονή Τόλγκα βρίσκεται το λείψανο του Αγ.Ιγνατίου.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (Τόμος Απριλίου)