ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΜΗΝΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΟΥ

 


 

 

 

 

 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - TA ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)
Άγιος Μάρτυρας ΤΡΥΦΩΝ (1/2)

Προστάτης των Γεωργών. Τμήμα της αγίας κάρας του φυλάσσεται στην Ι.Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Ένας απλός χηνοβοσκός ήταν ο μόνος που έτρεμε ο δαίμων στον 3ο αιώνα.
ΑΓΙΑ ΠΕΡΠΕΤΟΥΑ, ΦΗΛΙΚΑΙΤΑΤΗ κλπ (1/2)
Eίκοσι δύο ετών μάρτυς, μητέρα βρέφους που θήλαζε ακόμη!
Η Αγία μάρτυς Φηλικιτάτη, έγκυος στον όγδοο μήνα!
Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (2/2)
Κυρίως Δεσποτική εορτή, από τους ύμνους, αλλά είναι και Θεομητορική.
ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΧΟΥ (3/2)
Ήταν μεταξύ των εβδομήκοντα σοφών Εβραίων που μετέφρασαν στα Ελληνικά την εβραϊκή βίβλο, αλλά όταν μετέφραζε το <<Η παρθένος τέξεται υιόν (Ησ.7,14)>> έξυσε τη λέξη παρθένος και έβαλε τη λέξη <<νεανίς>>. Άγγελος όμως τον εμπόδισε και του εξήγησε το παράδοξο και του είπε ότι πριν πεθάνεις θα δεις και θα εγγίξεις το Μεσσία της Παρθένου.
ΟΣΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ο ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (3/2)
Ερημίτης στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στο νησάκι της λίμνης Ιωαννίνων.
ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ (3/2)
Ήταν μεταξύ των εβδομήκοντα σοφών Εβραίων που μετέφρασαν στα Ελληνικά την εβραϊκή βίβλο, αλλά όταν μετέφραζε το <<Η παρθένος τέξεται υιόν (Ησ.7,14)>> έξυσε τη λέξη παρθένος και έβαλε τη λέξη <<νεανίς>>. Άγγελος όμως τον εμπόδισε και του εξήγησε το παράδοξο και του είπε ότι πριν πεθάνεις θα δεις και θα εγγίξεις το Μεσσία της Παρθένου.
ΟΣΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΗΛΟΥΣΙΩΤΗΣ (4/2)
Ο όσιος Ισίδωρος γεννήθηκε περί το 360, με λαμπρή μόρφωση από επιφανή οικογένεια, αποσύρθηκε στην έρημο της Νιτρίας και στο Πηλούσιο Όρος (σημ. Πόρτ-Σάιντ) και έζησε έγκλειστος μέχρι τη κοίμησή του.
ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ, ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ (4/2)
ΟΣΙΟΣ ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΣ ΜΕΓΑΣ & ΙΩΑΝΝΗ(6/2)
ΜΕΓΑΣ ΦΩΤΙΟΣ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 858 (6/2)
Ένας από τους μεγαλύτερους φωστήρες της Ορθοδοξίας, ένας από τους αυθεντικότερους μάρτυρες του ευαγγελικού πνεύματος. Συνέταξε από μνήμης την Μυριόβιβλον (Βιβλιοθήκη), κριτική επιτομή 280 έργων πάσης φύσεως, απόδειξη του εύρους των γνώσεών του
.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ (7/2)
ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΕΝ ΣΤΕΙΡΙΩ ΑΣΚΗΣΑΝΤΟΣ (7/2)
AΓΙΟΣ NIKHΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ...ΣΑΠΡΙΚΙΟΣ (9/2)
ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ.
ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙΣΑΙ.
ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (10/2)
Μαρτύρησε σε ηλικία εκατόν επτά ετών! Η αγία κάρα του διατηρείται στη Μονή του αγίου Στεφάνου Μετεώρων και η χείρα του στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων.
ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΒΛΑΣΙΟΣ (11/2) Επίσκοπος Σεβαστείας (316)

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Με θαυμαστότατο τρόπο φανερώθηκε ο χαριτόβρυτος τάφος του και το μαρτύριο του, κατά το έτος 1923.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ (11/2)
σύζυγος του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (830).
Όταν ανέλαβε την αντιβασιλεία, συγκάλεσε Σύνοδο (843) για το τερματισμό της εικονομαχίας.

ΑΓΙOΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας (12/2)
Πρωτεργάτης κατά του Αρείου στο 4ο αιώνα. Ενδιαφέρον

ΟΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΙΑΝΟΣ (13/2)
Κλασική περίπτωση αγνού νέου. Άναψε φωτιά και έπεσε μέσα για να αποφύγει τη πορνεία. Προτίμησε σε άλλη περίπτωση να φύγει απο ένα έρημο νησί όταν ήρθε ναυαγός μιά νεαρή γυναίκα! Καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 4ο αιώνα.

ΟΣΙΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ (14/2)
Πέρσης στη καταγωγή, γεννήθηκε στη Συρία (400) και κατέληξε να γίνει αξιωματούχος στην αυτοκρατορική φρουρά στη Κωνσταντινούπολη. Εγκατέλειψε τα πάντα και έγινε ασκητής με θαυματουργικά και προφητικά χαρίσματα.

ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ από το Ψάρι Κορινθίας.

ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ από την Αράχωβα

...... ... . ................. . .. .......AΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΟΝΗΣΙΜΟΣ (15/2)
Καταγόταν από τις Κολοσσές Φρυγίας. Έκλεψε το αφεντικό του Φιλήμονα και πήγε στην Ρώμη. Εκεί συνάντησε δέσμιο τον Απόστολο Παύλο ο οποίος τον έπεισε να επιστρέψει τα κλοπιμαία και με συστατική του επιστολή τον έστειλε πίσω να ζητήσει συγχώρηση (που την έλαβε) και μάλιστα ο Φιλήμων τον ελευθέρωσε από δούλο!
Μετά το μαρτύριο του Απ. Παύλου άρχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο, και τελικά μετά εξορίες και βασανιστήρια, εξέπνευσε από τα κτυπήματα στο σώμα του.

..........ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (Βαγιάνος) της Χίου (15/2)
Γεννήθηκε το 1869 στη Χίο. Μέγας ασκητής με τεράστιο κοινωνικό έργο. Διέπρεψε ως εφημέριος στο λεπροκομείο στη Χίο, φροντίζοντας προσωπικά με τα χέρια του τους λεπρούς! Το 1927 πήρε άδεια και έκτισε το πλέον παραδειγματικό μοναστήρι στην Ελλάδα με ογδόντα μοναχές. Δεν υπήρχε επισκέπτης που να μην τον παρηγορήσει μπροστά στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βοηθείας.
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ φωτογραφίες από τη Μονή κλπ
ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
η φωνή του Αγίου!

..................... ........ΑΓΙΟΣ ΠΑΜΦΥΛΟΣ και οι συν αυτώ μάρτυρες (16/2)
Το 307 στο διωγμό του Μαξιμίνου Δάια, υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια!
................................ΑΓΙΟΣ ΦΛΑΒΙΑΝΟΣ αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως
Ταλαιπωρήθηκε και τελικά απέτρεψε την αίρεση των μονοφισιτών. Υπέκυψε από τα λακτίσματά τους. Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (450) η αγία Πουλχερία, αντιβασιλεύς, μετέφερε το ιερό λείψανό του στην Κων/πολη και η Αγία Σύνοδος της Χαλκηδόνος καταδίκασε την μονοφυσιτική αίρεση και συναρίθμησε τον Φλαβιανό στους αγίου και μάρτυρες της Πίστεως.

.............ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Τήρωνος (οπλίτη) 17/2
Καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου και υπηρετούσε στο Ρωμαϊκό επί Διοκλητιανού (303) όταν σκότωσε και λόγχισε στο κεφάλι ένα φοβερό δράκο. Όταν τον ανάγκασαν να προσφέρει θυσία στους Θεούς και αρνήθηκε, άρχισαν τα βασανιστήρια. Όμως όταν τον έβαλαν σε σκοτεινό κελλί δίχως τροφή, του φανερώθηκε ο Χριστός, με αγγέλους, πήρε θάρρος και τελειώθηκε στη πυρά.
Μετά την κοίμησή του εμφανίσθηκε στον αρχιεπίσκοπο Ευδόξιο (360) και του υπέδειξε να φτιάξει κόλλυβα για να τραφεί λαός και να μη φάει ειδωλόθυτα.
(Εγκώμιο Αγ Γρηγορίου Νύσσης)

Μνήμη των ευσεβών βασιλέων ΜΑΡΚΙΑΝΟΥ και ΠΟΥΛΧΕΡΙΑΣ (17/2)
Η Πουλχερία παντρεύτηκε τον Μαρκιανό, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό της Θεοδόσιο στον βυζαντινό θρόνο το 450. Τον επόμενο χρόνο ο Μαρκιανός συγκάλεσε την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, η οποία καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχούς, που δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη (Μονοφυσιτισμός).
Η Πουλχερία πέθανε το 453 και ο Μαρκιανός το 457.
ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ πολιούχος Μυτιλήνης (17/2)
ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝ ο θαυματουργός επίσκοπος Κατάνης (20/2)
Ο μάγος Ηλιόδωρος με συνέργεια του διαβόλου έκανε τέρατα και σημεία. Όμως ο άγιος Λέων τον ανάγκασε να μπουν και οι δύο στη φωτιά, όπου ο μεν μάγος αποτεφρώθηκε, ο δε Λέων βγήκε αβλαβής χωρίς να καούν ούτε τα άμφιά του!
ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ επίσκοπος Αντιοχείας (21/2)
Άλλος ένας άγιος που συκοφαντήθηκε από τους Αρειανούς και πέθανε στην εξορία. Τιμήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο και μετά από χρόνια (482) μεταφέρθηκαν τα τίμια λείψανά του στην Αντιόχεια.
..................................................ΑΓΙΟΣ ΛΙΜΝΑΙΟΣ (22/2)
Η μεγαλύτερη δόξα του Λιμναίου είναι ή εργασία πού κατέβαλε για τους τυφλούς. Έκτισε κοντά στο κελί του και άλλα κελλιά, πού ανέδειξε άσυλα για τυφλούς. Και δεν τους έδινε μόνο στέγη, αλλά και τροφή από τις ελεημοσύνες πού του έκαναν ευσεβείς χριστιανοί. Ακόμα, φρόντιζε και για τις ψυχές τους. "Τι σημαίνει, έλεγε, να φροντίζουμε μόνο για τα σώματα των δυστυχών; Περιορίζοντας ως εδώ τη φιλανθρωπία, είναι σαν να την κάνουμε απέναντι σε ζώα. Το σπουδαίο είναι να συμπληρώσουμε το καλό φροντίζοντας και για το φωτισμό του πνεύματος". Έτσι, οι προστατευόμενοι του τυφλοί ήταν ευτυχείς. Διότι, αν και δεν είχαν σωματικά μάτια, έπαιρναν όμως πνευματικά και απολάμβαναν το φως το αληθινό του Χριστού. Άλλωστε, Αυτός "ην το φως το αληθινόν, ο φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον" Δηλαδή ο Κύριος ήταν πάντοτε το τέλειο φως, πού φωτίζει κάθε άνθρωπο πού έρχεται στον κόσμο. ο όσιος Λιμναίος πέθανε θρηνούμενος από τα τυφλά τέκνα του, πού αποτέλεσαν τη μεγάλη μέριμνα και στοργή της ζωής του.
ΑΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ποιμήν της Ατταλείας (22/2)
Καταγόταν από την Αθήνα και ο βίος του έχει παραδοθεί στα καραμανλήδικα και μεταφράσθηκε στα γαλλικά πρόσφατα (1985). Στη σ. 245 στο Συναξάρι τη Ι.Μ. Σιμωνόπετρας αναφέρεται ως ασκητής που αξιώθηκε να δει στο Όρος των Ελαιών τον Κύριο, στη Βηθλεέμ το λαμπρό άστρο πάνω από το σπήλαιο και έλαβε τη δύναμη να επιτελεί θαύματα και να εκβάλλει δαιμόνια.
Στην Αττάλεια της Πισιδίας διέπρεψε και μετέστρεψε τους κατοίκους που ζούσαν στην ανηθικότητα με τα λαμπρά θαύματά του εν ζωή και αργότερα με το μύρο που έβγαινε από τον τάφο του.
ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ επίσκοπος Σμύρνης (23/2)
Μαθητής των Αποστόλων και ιδιαίτερα του αγίου Ιωάννη που τον έκανε βοηθό του επισκόπου Σμύρνης, αγίου Βουκόλου που μόλις κοιμήθηκε ανέλαβε την επισκοπή.
Ως παιδί έδινε ελεημοσύνη σε όλους του φτωχούς, αλλά τα αποθέματά του δεν τελείωναν, γι' αυτό από Παγκράτιο τον ονόμασαν Πολύκαρπο!
Η χείρα του φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας κοντά στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, αλλά δυστυχώς εκλάπη.
AΓΙΟΣ ΤΑΡΑΣΙΟΣ (25/2)
Από απλός λαϊκός και κάτω από πίεση των ηγεμόνων, της Συγκλήτου και όλου του λαού, χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως Χριστούγεννα του 784. Συγκάλεσε Οικουμενική σύνοδο για την αποκατάσταση της τιμής των ιερών εικόνων. Αρνήθηκε να ευλογήσει τον μοιχικό γάμο του Κων/νου ΣΤ' ο οποίος τον περιόρισε να μην επικοινωνεί με κανένα.
Μία προφητεία του για τον μελλοντικό ηγεμόνα που θα κυβερνήσει την Κων/πολη: <<Τότε εξυπνήσει ο ‘Αγιος Βασιλεύς ο εν αρχή του ονόματος αυτού Ι και εν τω τέλει Σ,..». (Ιωάννης, μάλλον τον Βατάτζη εννοεί)
ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΡΗΓΙΝΟΣ (25/2)
Καταγόταν από τη Λειβαδιά και έγινε επίσκοπος Σκοπέλου
και διακρίθηκε σε Σύνοδο για τα επιχειρηματά του κατά των αιρετικών Αρειανών. Βασανίσθηκε επί Ιουλιανού του παραβάτη και τον αποκεφάλισαν 25/2/362. Είναι πολιούχος της Σκοπέλου.
ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ (26/2)
Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη (γεν.347) και έγινε επίσκοπος Γάζης με πρόσχημα από τον επίσκοπο Καισαρείας. Όταν αρρώστησε τον θεράπευσε ο Ευγνώμων Ληστής.
ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ
αδέλφια: ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΦΩΤΟΥΣ, ΦΩΤΙΔΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. παιδιά της: ΒΙΚΤΩΡΟΣ και ΙΩΣΗ. Δουκός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ και αξιωματικού ΑΝΑΤΟΛΙΟΥ.
AΓΙΑ ΜΑΡΤΥΣ ΚΥΡΑΝΝΑ από την Όσσα Θεσ/νίκης

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (Τόμος Φεβρουαρίου)
ΑΡΧΙΚΗ