ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 


ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΝΑΒΑΙΩΝ - ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Γράφει ο αείμνηστος Κων. Ι. Καναβός, Δασονόμος, στο μοναδικό πόνημά του (Αθήνα 1980), ''Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΒΑΙΩΝ'' : <<Όπως πρέπει να γνωρίζουμε την Εθνική μας Ιστορία, έτσι και κατά κύριο λόγο πρέπει να γνωρίζουμε και την οικογενειακή μας ιστορία >>.
Από το παραπάνω βιβλίο θα γνωρίσουμε όλοι την πολλή ενδιαφέρουσα οικογενειακή μας ιστορία που συνδέεται με πολλά Εθνικά γεγονότα και γι' αυτό το λόγο, θα ενδιαφέρει πρόσωπα και εκτός του οικογενειακού μας περιβάλλοντος.
Η λέξη Κανναβός πρωτοαπαντάται στον Αριστοτέλη, όπως αναφέραμε στην ετυμολογία της, αλλά ως ό όνομα Κανναβός εμφανίζεται στην Ελληνική ιστορία γιά πρώτη φορά το 1203. Κοιτίς, ρίζα των Κανναβαίων υπήρξε η Κωνσταντινούπολη και μετά την άλωση πολλοί Κανναβαίοι διεσκορπίσθηκαν σε πολλά σημεία κυρίως της παλαιάς Ελλάδος, για να φύγουν την δουλεία των Τούρκων.
Στη συνέχεια και σταδιακά θα περιγράψουμε την ιστορία μας ως το κατωτέρω ευρετήριο:

E Y Ρ Ε Τ Η Ρ Ι Ο

- Από τις Σταυροφορίες μέχρι την Άλωση ................. σ. 1
- Από την Αλωση της Κων/πόλεως μέχρι το 1455 ...... σ. 2
- Από το 1455 στην ορεινή Ναυπακτία ...... σ. σ .........σ. 2
- Από το 1800 πλήρες γενεαλογικό...... σ.σσσ σ .........σ. 3
- Πρώτος Διοικητής ορεινής Ναυπακτίας
1805σ .........σ. 3
- Απόπειρα δολοφονίας Αναγνώστη Κανναβού
1810 ...σ. 3
- Ανατίναξη οικίας Αναγνώστη Κανναβού
1816 ...........σ. 4
- Δηλητηρίαση του Αναγνώστη Κανναβού ..................σ. 5
- Ο Αλή Πασάς στην Ορεινή Ναυπακτία!
1817. .......... σ. 6
- Μύηση Κανναβαίων στη Φιλική Εταιρεία ................. σ. 7
- Νέο σχέδιο εξόντωσης των Κανναβαίων από Αλή .....σ. 8
- Ύπουλο ξεκλήρισμα της οικογ. Κανναβογιάννη
1820. σ. 9
- Η Κηδεία, αυτοσυκράτηση απο ηγούμ. Δαμιανόαπ.ό .σ.10
- Οδυνηρό κρέμασμα του Θεόδωρου από Αλή α
1820.. σ.11
- Γεώργιος και Αναγνώστης. Αγωνιστές του
1821.......σ.12
- Από τους αγωνιστές στους πολιτικούς. Νίκος.... ......σ.13
- Ιωάννης Κανναβός.Βουλευτής-υπουργός
1868-1953 σ.14
- Από την Άνω Χώρα στην Περιθιώτισσα. Αθανάσιος ...σ.15


Επόμενη Σελίδα 2

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Η Μεγάλη ή Άνω Λομποτινά -η Άνω Χώρα, είναι συνδεδεμένη με την μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Καναβαίων από την οποία προήλθε και ένας Αυτοκράτορας. Μετά την κατάληψη της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους πολλές αρχοντικές οικογένειες κατέφυγαν σε ασφαλέστερα μέρη. Τούτο συνέβη και με την Άλωση της Πόλης το 1453. Πότε έγινε η εγκατάσταση των Καναβαίων στα Κράβαρα, δεν υπάρχουν στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι. Πάντως σε έγγραφες πηγές απαντιώνται οι Καναβαίοι στα Κράβαρα το 1739. Το βέβαιο όμως είναι ότι ήσαν προεστώτες όχι μόνο στην Λομποτινά αλλά και σ’ ολόκληρη την Επαρχία Κραβάρων. Χάρις στους Καναβαίους, που είχαν επωμισθεί τα έξοδα, λειτουργούσε στην κωμόπολη η περίφημη Σχολή της Λομποτινάς, που είχε δύο σχολεία: Αλληλοδιδακτικόν και Ελληνικόν. (όπου δίδαξε ο Πατροκοσμάς).
Οι Καναβαίοι όμως υπέστησαν στα τέλη του 1800 με 1801 διωγμό από τον Αληπασά και αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στο Αίγιο και η Σχολή έκλεισε. Σημειωτέον ότι το 1734 εμαθήτευσε στη Σχολή ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος στη συνέχεια εδίδαξε μέχρι το 1738. Ο τελευταίος της οικογένειας των Καναβαίων ήταν ο Ιωάννης Νικολάλου Καναβός (1866 – 1953), που διετέλεσε κατ’ επανάληψη βουλευτής, γερουσιαστής και υπουργός. Η Μεγάλη ή Άνω Λομποτινά μετονομάσθηκε σε Άνω Χώρα το 1930.
(...Κοντά στα άλλα εκκλησάκια και ο ναΐσκος του Πατροκοσμά. Το χωριό ήταν από τα πρώτα που τίμησε τον Αιτωλό Άγιο, που δίδαξε όπως αναφέρεται στο χωριό)
 
.