ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
ΑΝΩ ΧΩΡΑ
ΚΑΘΕ ΟΚΤΩΒΡΗ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΘΡΑΣ
ΑΝΩ ΧΩΡΑ
ΚΑΘΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΣΤΟ ΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΝΝΑΒΟ
Προηγούμενη σελ.13 --- Συνέχεια σελ. 15σ.ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ 1868 - 1953
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙ ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μοναχογιός του Νικολάου Κανναβού, εγγονός του Αναγνώστη Αναγν. Κανναβού και δυσέγγονος του πρώτου Αναγνώστη Κανναβού του Κοτζαμπάση, που δολοφονήθηκε στην Ιθάκη το 1816-7.
Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έξυπνος, δραστήριος, ριψοκίνδυνος, σκληροτράχηλος και προοδευτικός.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εθεωρείτο αυθεντία στα εκλογικά τερτίπια και προγνωστικά των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Εκτιμάτο από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο γι' αυτό και τον υπουργοποίησε πολλές φορές, αλλά και αυτός τον στήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος.
Πιστός και εξυπηρετικός στους πολιτικούς του φίλους και στους απλοϊκούς πολιτικούς του αντιπάλους όταν του ζητούσαν βοήθεια, αλλά σκληρός και ανένδοτος στους πολιτικούς αντιπάλους, κομματάρχες.
Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε το 1895 και βγήκε βουλευτής και έκτοτε συνέχεια μέχρι το 1935.
Διατέλεσε Υπουργός Ναυτικών, Γεωργίας, Μακεδονίας και Θράκης κλπ.
Ήταν όμως τόσο τίμιος και ανώτερος χρημάτων ώστε δεν είχε ποτέ του αρκετά χρήματα, μάλιστα πούλησε και σχεδόν όλη του την περιουσία για την πολιτική και στό τέλος αναγκάσθηκε και πούλησε το πατρικό του στην Άνω Χώρα το τριόροφο μέγαρο των Κανναβαίων. Πράγμα σπάνιο με τους σύγχρονους πολιτικούς..
Το πούλησε σε ένα Ελληνοαμερικάνο με αρκετά σημαντικό ποσό (80.000 δρχ) εκείνη την εποχή (ή μάλλον, αγοράστηκε το 1925 από την Βασιλική Κωστογιάννη) και έτσι άρχισε να αποξενώνεται από τη γενέτειρά του και του έμεινε μόνο η πολιτική στην Αθήνα.
Αλλά και αυτή άρχισε να τον εγκαταλείπει. Το 1936 έγινε η δικτατορία του Μεταξά και καταργήθηκε το κοινοβούλιο. Το 1940 έγινε ο παγκόσμιος Πόλεμος, επακολούθησε η εχθρική Γερμανοϊταλική κατοχή και ήρθαν τα γεράματα. Βγήκε στη σύνταξη και τέλος πέθανε στον Ερυθρό Σταυρό το 1953.
Στην εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τόμος 31ος στο λήμμα <<Κανναβός>> αναφέρεται λεπτομερώς με χρονολογίες η δράση του Ιωάννη καθώς και των λοιπών αγωνιστών του 1821 Αναγνώστη και Γεωργίου Κανναβού.
Δυστυχώς η καλή του γυναίκα είχε πολλές αποβολές και έτσι δεν άφησε απογόνους στο Κανναβέϊκο της Άνω Χώρας, αλλά η ιστορία των Κανναβαίων θα συνεχισθεί πλέον στην Περιθιώτισσα, όπου κατέφυγε για να αποφύγει τη σύλληψη ο Αθανάσιος Κανναβός και εκεί δημιούργησε οικογένεια όπως θα αναφέρουμε στην επόμενη σελίδα.

Στο αρχοντικό των Κανναβαίων κατόπιν και επί σειρά ετών και μετά από εργασίες που έγιναν από την ιδιοκτήτρια, στεγάστηκαν το σχολαρχείο, το Ειρηνοδικείο και ο Αστυνομικός Σταθμός της Άνω Χώρας.
Κατόπιν με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1997 χαρακτηρίστηκε «ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκού πολιτισμού, σημαντικό για την μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής».
Έτσι το 1999 άρχισαν οι εργασίες αναπαλαίωσης και από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2001 λειτουργεί ως υπέροχος παραδοσιακός ξενώνας με το όνομα <<Το Κανναβέϊκο>>.

 

 
.