ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 


ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΚΑΝΝΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ
Προηγούμενη σελ.4 --- Συνέχεια σελ. 6 σ.ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΝΝΑΒΟΥ

Αμέσως μετά την ανατίναξη οι Κανναβαίοι πολιόρκησαν το γειτονικό σπίτι που κρύβονταν οι υπαίτιοι από την αντίζηλο οικογένεια Σ. Επίσης έφθασαν σε βοήθεια όλοι οι φίλοι τους και ο ντόπιος στρατός τον οποίο διοικούσε ο Κων. Κανναβός, πατέρας του φονευθέντος Γιαννάκη. Στό τριώροφο αυτό αρχοντικό διέμεναν και οι τρείς (3) τότε οικογένειες των Κανναβαίων.
Ο γερο-Αναγνώστης ζήτησε και την βοήθεια του κλεφτοκαπετάνιου της Κοζίτσης, Γ. Πηλάλα. Μόλις ξημέρωσε, οι Κανναβαίοι ζήτησαν την παράδοση των κρυμμένων δολοφόνων, ενώ συγκέντρωσαν κλαδιά μπροστά στο σπίτι τους απειλώντας να τους κάψουν. Το αρβανίτικο τάγμα δεν αναμίχθηκε στη διαφορά των δύο αυτών οικογενειών. Η αντίζηλος όμως οικογένεια Σ. είχε φροντίσει να ανοίξει και δεύτερο υπόνομο για να διαφύγει σε ώρα ανάγκης, πράγμα που προσπάθησε να κάνει, αλλά τούς αντιλήφθηκε ο στρατός, τους κατεδίωξε στο ρέμμα Κάκκαβος και τους εφόνευσε πλήν ενός που διέφυγε.
Κατάλαβε πλέον ο κοτζαμπάσης Αναγν. Κανναβός ότι έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα για να διασώσει την οικογένειά του και κατέφυγε στή νήσο Κάλαμο της Ιθάκης, που ανήκε σε Αγγλική Διοίκηση και ήταν το καταφύγιο των καταδιωκομένων Ελλήνων.
Δυστυχώς όμως και εκεί τον κατεδίωξε ο Αλή Πασάς, και δωροδοκώντας κάποιους σωματοφύλακές του, τον δηλητηρίασαν. Γλύτωσε όμως η υπόλοιπη οικογένειά του.
Μετά την δολοφονία του Αναγνώστη, άρχοντας των Κραβάρων, Κοτσαμπάσης και αρχηγός της οικογένειας, ανέλαβε ο γεροντότερος, Ιωάννης Κανναβός ή Κανναβογιάννης, ο αδελφός του.
Ηταν κατά γενική ομολογία ο ακούραστος προστάτης των αδυνάτων. Πατριώτης και ριψοκίνδυνος. Βοηθούσε και εφοδίαζε με τρόφιμα και πυρομαχικά τους κλεφταρματωλούς. Γενικά ήταν ο πιό δίκαιος Κοτζαμπάσης, ο πιό θαρραλέος, αμερόληπτος και ανοιχτοχέρης.
Πρώτη ενέργεια μόλις ανέλαβε ο Κανναβογιάννης, ήταν να διώξει τους 60 αρβανίτες σωματοφύλακες πράγμα που ξάφνιασε τους πάντες. Ο στρατιωτικός Διοικητής του είπε να το ξανασκεφθεί γιατί θα το μετανοιώσει, αλλά εκείνος μισούσε τους τουρκαλβανούς. Έλεγχε κάθε κίνηση Έλληνα και τιμωρούσε σκληρά κάθε προδοσία Έλληνα. Οι αρβανίτες θα τον σκότωναν, αλλά χωρίς διαταγή του πασά δεν τολμούσε κανείς να τον πειράξει. Παρ' όλα αυτά κατάφεραν να επηρεάσουν τόν φιλύποπτο πασά, σε σημείο να τον ανησυχήσουν.

 

 
.