|
1) ΓΑΡΔΕΝΙΑ
(GARDENIA JASMINOIDES)
|
Αν
ψάχνει κανείς για ένα φυτό που ανθοφορεί με απολύτως αχτύπητα
ευωδιαστά άνθη,δεν χρειάζεται να ψάχνει άλλο,αφού η γαρδένια
είναι διάσημη για τα κρεμολευκά μυρωδάτα άνθη που δείχνουν
σαν να είναι απο πορσελάνη. Είναι αειθαλές με υπέροχα βαθειά
πράσινα φύλλα. Η καταγωγή της είναι απο την Κίνα-Ιαπωνία.
Δεν είναι απο τα εύκολα στην καλλιέργεια φυτά και αυτό πρέπει
να το κρατήσετε καλά στην μνήμη σας.
Όταν επιλέγουμε μια γαρδένια,ψάχνουμε για ένα φυτό με συμπαγές
φύλλωμα σκούρου πράσινου χρώματος. Διαλέξτε μια με μπουμπούκια.
Συμβουλές
για την καλλιέργειά της
1.Φως.
Πάντα κάτω απο φιλτραρισμένο ηλιακό φως (πχ κάτω απο μια κληματαριά).
2.Πότισμα.Το
χώμα να είναι πάντα νοτισμένο (πολύ ελαφρά υγρό). Ποτέ δεν
αφήνουμε νερό στο πιάτο της γλάστρας πέρα απο 2 ώρες,γιατί
θα αρρωστήσουν οι ρίζες και δεν θα μπορέσετε να θεραπεύσετε
το φυτό. Το πολύ πότισμα ειδικά με νερό της βρύσης που είναι
συνήθως αλκαλικό (άλατα) οδηγεί σε αδυναμία του φυτού να τραβήξει
το σίδηρο απο το χώμα με αποτέλεσμα να έχουμε κίτρινα φύλλα.
Στην περίπτωση αυτή χορηγούμε σίδηρο και ποτίζουμε λιγότερο
συχνά με απεσταγμένο νερό ή νερό βρύσης που έχουμε προσθέσει
λίγο ξύδι (σε 1 1/2 λίτρο νερού βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού
ξύδι) ώστε να επαναφέρουμε το χώμα σε όξινη κατάσταση.
3.Θερμοκρασία.Το
καλύτερο είναι ζεστές ημέρες και κρύες νύχτες.
4.Ατμοσφαιρική υγρασία.
Ψεκάζουμε νωρίς το πρωί με μαλακό νερό (όχι πολλά άλατα, το
βροχινό είναι το καλύτερο αλλιώς απεσταγμένο). Άλλη καλή μέθοδος
αποφεύγοντας τους ψεκασμούς είναι να τοποθετήσουμε γύρω απο
το φυτό δοχεία με νερό ώστε οι εξατμιζόμενοι υδρατμοί να αγκαλιάζουν
τα φυλλώματα.
5.Λίπανση.
Μην παίζετε με οτι λίπασμα βρεθεί μπροστά σας... Προτιμήστε
τα ειδικά για τις γαρδένιες σκευάσματα και ακολουθήστε πιστά
τις οδηγίες.
6.Χώμα.
Μην μπερδεύετε διάφορα χώματα που βρίσκετε στα μαγαζιά η στα
χωράφια. Αγαπά το όξινο χώμα κάτι το οποίο μπορεί να βρεθεί
στην τύρφη (ζητήστε την απο τα φυτώρια).
7.Μεταφύτευση.
Τα νεαρά φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε άνοιξη.
Τα πιο ώριμα όταν η μπάλα με τις ρίζες κουβαριαστεί τόσο πολύ
ώστε να βγαίνουν απο κάτω η να εμφανίζονται στην επιφάνεια
του χώματος.
8.Κλάδεμα.
Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας (σημειώστε οτι ανθίζει
2 φορές, τελη άνοιξης και αρχές φθινοπώρου) θα κλαδέψουμε
για διαμόρφωση σχήματος αφήνοντας απο κάθε κλάδο τα 2/3 αυτού.
9.Πολλαπλασιασμός.
Πολυ δύσκολη εργασία και επίπονη. Καλύτερα να αγοράσουμε μια
έτοιμη μικρή γαρδένια που είναι πολύ φθηνή. Να σημειωθεί οτι
το κόστος της γαρδένιας αυξάνει πολύ όταν είναι πάνω απο 3
ετών.
|
από
Κ.ΓΚΙΩΝΗΣ (gardendesigner6@hotmail.com) |
|
|